Les forces terrestres d’Israel estan cercant la Ciutat de Gaza, el centre de població més gran i més densament poblat de l’enclavament palestí, segons suggereixen imatges satel·litàries i vídeos de fonts obertes i oficials.

L’anàlisi de CNN de les imatges ajuda a aclarir què està passant sobre el terreny, a mesura que les Forces de Defensa d’Israel (FDI) afirmen que l’Exèrcit ha envoltat la ciutat.

Els Estats Units adverteixen Israel enmig de la matança a Gaza i no falta gaire perquè el seu suport s’erosioni
«Les FDI envolten Gaza des de l’aire, la terra i el mar, envoltant la Ciutat de Gaza i els seus voltants», va declarar divendres Daniel Hagari, portaveu de les FDI. «Els efectius avancen en combats en què destrueixen infraestructures terroristes aèries i subterrànies i eliminen terroristes».

Des que les FDI van llançar la seva ofensiva terrestre a Gaza fa una setmana, la darrera fase de la seva guerra contra Hamàs, les seves tropes han avançat en tres eixos: des de la frontera nord-oest de Gaza al llarg de la costa mediterrània, des del nord-est, a prop de Beit Hanoun, i d’est a oest, al llarg del sud de la Ciutat de Gaza, en un aparent esforç per dividir l’enclavament en dos.

Les tropes israelianes s’han endinsat més en aquest tram occidental cap al mar, segons les imatges de satèl·lit de l’Agència Espacial Europea obtingudes aquest dimecres, que indicaven que les forces estaven aproximadament a menys d’un quilòmetre d’envoltar completament la Ciutat de Gaza .

Tot i que les imatges són de baixa resolució, semblen mostrar les empremtes de vehicles blindats pesants serpentejant per l’enclavament, al sud del centre urbà, gairebé arribant a la costa.

Encara no han aparegut vídeos que mostrin l’avenç israelià al sud de la Ciutat de Gaza, però les imatges compartides per les FDI i que circulen per les xarxes socials els últims dies mostraven que les tropes israelianes havien avançat a les comunitats més septentrionals de Gaza : Beit Hanoun, Beit Lahiya i Atatra, i estaven assentades al perímetre de la Ciutat de Gaza des del nord.

Les imatges per satèl·lit i els vídeos també mostren les forces israelianes a la carretera de Salah al-Din, que recorre tot el territori, impedint aparentment el pas cap al sud als que encara romanen a la Ciutat de Gaza. Un vídeo, filmat pel periodista palestí independent Yousif Al-Saifi i que va sortir a la llum dilluns, mostrava un tanc israelià obrint foc contra un cotxe a la carretera.

A la zona urbana que abasta la Ciutat de Gaza hi viuen gairebé 2 milions de persones en una extensió de 88 milles quadrades, cosa que equival a unes 21.000 persones per milla quadrada.

Més de 9.000 persones han mort en atacs israelians contra Gaza des del 7 d’octubre, segons xifres publicades divendres pel Ministeri de Sanitat palestí a Ramal·la, extretes de fonts de l’enclavament controlat per Hamàs.

Més de 23.000 persones han resultat ferides, segons el Ministeri.

Israel va llançar la seva ofensiva en resposta a l’impactant assalt de Hamàs a Israel, quan el grup extremista va dur a terme incursions transfrontereres per sorpresa, matant més de 1.400 persones i prenent més de 240 ostatges.


Un home assegut sobre la runa mentre els palestins duen a terme una operació de recerca i rescat després del segon bombardeig al camp de refugiats de Jabalia, a la ciutat de Gaza, l’1 de novembre. Crèdit: Ali Jadallah/Anadolu/Getty Images
Com a preparació per a la seva incursió terrestre, Israel va ordenar l’evacuació de la població del nord de Gaza nom

és començar la guerra, ordenant als residents que es traslladessin al sud de Wadi Gaza, una via fluvial que travessa el centre de l’enclavament. Però no va ser fins a dues setmanes després, el 28 d’octubre, quan el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va anunciar la «segona fase» de la guerra i un objectiu singular: «destruir aquest enemic».

Netanyahu diu que va començar la segona etapa de la guerra amb l’objectiu de destruir Hamàs
Durant la setmana transcorreguda des de llavors, els moviments de l’exèrcit israelià han estat lents però deliberats, a mesura que avançaven cap a la Ciutat de Gaza, on, segons les FDI, Hamàs té combatents i centres de comandament entre la població civil i un vast sistema de túnels subterranis.

Miri Eisin, coronel israelià retirat amb experiència en intel·ligència militar, va declarar a CNN que l’aproximació era lenta i sistemàtica a causa de les dificultats de combatre en zones urbanes, així com del fet que es creu que Hamàs reté centenars d’ostatges israelians al seu xarxa de túnels.

«Les defenses no són només els túnels, que són immensos. Són trampes explosives, franctiradors, bombes suïcides, míssils antitanc, una varietat de capacitats que es van preparar per avançat com les seves defenses contra qualsevol acció de les FDI

FUENTE.(CNN)

Related Post

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *