Que a Espanya es formi un nou Executiu després de les eleccions generals del 23 de juliol depèn, actualment, que Pedro Sánchez reuneixi els suports necessaris per apuntalar la seva investidura com a president del Govern.
Encara no hi ha una data definida perquè el parlament aculli el debat on el secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) buscaria reunir la confiança dels membres de la cambra, i això és perquè el líder socialista encara no ha culminat les negociacions amb els partits que poden brindar aquest suport.
Pedro Sánchez accepta la petició del rei d?Espanya per intentar formar Govern: quan seria la investidura i què necessita per aconseguir-ho?
El principal repte de Sánchez és tancar un acord amb les formacions independentistes catalanes, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, per aconseguir el vot a favor dels seus 14 diputats al Congrés.
Tot i això, aquest suport només l’ofereixen a canvi d’una llei d’amnistia per als polítics encausats o jutjats per promoure la independència de Catalunya en anys anteriors, així com el reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya.
Tot i que aquestes condicions es demostren costoses, Sánchez busca un encaix polític i legal per aprovar una llei d’amnistia que s’ajusti a les expectatives de cada part.
Què és una amnistia?
L’amnistia, tal com recull la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), és el perdó que els poders públics concedeixen a la comissió d’un delicte i la possible pena aparellada.
«L´amnistia té naturalesa col·lectiva i s´ordena normalment per raons d´ordre polític de caràcter extraordinari com el terme d´una guerra civil o un període d´excepció», aclareix el Diccionari panhispànic de l´espanyol jurídic de la RAE.
Precedents
L’octubre del 1977, les Corts resultants de les primeres eleccions generals celebrades després de la dictadura de Francisco Franco van aprovar una Llei d’Amnistia que va beneficiar els presos i condemnats per delictes d’intencionalitat política comesos abans de la promulgació d’aquesta llei.
Va passar en plena legislatura constituent, on el principal objectiu del Congrés dels Diputats i el Senat va ser treballar a la Constitució que finalment va ser aprovada en referèndum el 1978. Un pas indispensable perquè el país materialitzés la seva transició del franquisme a la democràcia.
Com s’hi aplicaria?
Tant Junts per Catalunya (JxCat) com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) sol·liciten a Sánchez l’aprovació d’una llei d’amnistia que beneficiï tots aquells que han estat objectes de causes penals, civils i administratives per promoure un procés d’independència a Catalunya al llarg de la darrera dècada.
L’abast concret d’aquesta amnistia encara no és clar, ja que encara continuen negociant cadascun dels punts.
Tot i això, en un comunicat compartit aquest dimarts pel PSOE i ERC, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, «han desbloquejat els últims detalls de la futura llei d’amnistia» , considerant “omplides les seves expectatives i satisfets els seus principis polítics sobre aquesta norma”.
Però l’acord encara no es dóna per tancat, ja que falta la validació de Junts per Catalunya.
La intenció del PSOE és registrar aquesta llei al Congrés dels Diputats com més aviat millor per celebrar el debat d’investidura de Sánchez. Si no es duguessin a terme en els propers dies, el 27 de novembre es dissoldrien les Corts Generals i es convocarien noves eleccions generals.
(CNN Español)