(CNN Español) – El proper dimarts 31 d’octubre, Leonor de Borbó, princesa d’Astúries, farà 18 anys. L’efemèride serà celebrada amb un acte protocol·lari pel qual jurarà la Constitució davant les Corts Generals, reunides a Sessió Solemne a l’Hemicicle del Congrés dels Diputats.

Segons informa l’òrgan legislatiu, el rei prestarà jurament utilitzant la mateixa fórmula que va utilitzar el seu pare, el rei Felip VI, quan va complir la majoria d’edat el 30 de gener de 1986: “Juro exercir les meves funcions amb fidelitat, garantir el compliment de la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes, i mostrar lealtat al rei”.

Amb aquest important pas de la princesa hereva, sorgeix la pregunta de quan seria reina Leonor.

Successió a la Casa Reial espanyola
Sobre la successió, l’article 57.1 de la Constitució d’Espanya fixa que la “Corona d’Espanya és hereditària en els successors de sa majestat Joan Carles I de Borbó, legítim hereu de la dinastia històrica. La successió al tron seguirà l’ordre regular de primogenitura i representació, sent preferida sempre la línia anterior a les posteriors, en la mateixa línia el grau més proper al més remot, en el mateix grau, l’home a la dona, i en el mateix sexe, la persona de més edat a la de menys”.

Rey Felipe de España revoca títol de Duquessa de Palma a la seva germana
Aplicat a la situació actual, això es tradueix que la prefectura d’Estat s’hereta donant prioritat al primer a néixer o, si no, al primer fill baró. Per aquest motiu, Felip VI, sent el tercer i darrer fill del matrimoni conformat per Joan Carles I i la reina Sofia, va heretar la corona del seu pare quan aquest va abdicar el juny del 2014.

Així doncs, atès que Felip VI i la reina Letizia no han tingut cap fill home, Leonor heretaria la corona del seu pare.

Ara bé, no hi ha una data fixa per a aquest dia.

De moment, s’espera que, com va fer el seu pare, Felip VI, des que va jurar la Constitució el 1986, la princesa hereva vagi assumint de manera progressiva més responsabilitats institucionals.

El que sí que preveu la Constitució és que, davant d’una possible abdicació (renúncia) de Felip VI, o qualsevol altre fet imprevist que passi en l’ordre de successió, el Poder Legislatiu podrà resoldre els fets per una llei orgànica.

Per què la casa reial britànica va fer una invitació especial a Joan Carles I d’Espanya?
A l’extrem improbable que s’extingissin totes les línies de successió, l’article 57.3 de la Constitució resol que “les Corts Generals proveiran la successió a la Corona de la manera que més convingui als interessos d’Espanya”.

Línia de successió: qui segueix Leonor?
Seguint el dictat de l’ordre marcat per la Constitució, la germana de Leonor, la infanta Sofia, és la segona a la línia de successió.

Ara bé, atès que l’actual família reial es completa amb les dues filles dels reis, la línia de successió continuaria amb la germana de Felip VI, la infanta Elena.

Elena és la filla primogènita de Joan Carles I i, per tant, seria la següent si s’observa “l’ordre de primogenitura” del rei emèrit, prioritzant “l’home a la dona”.

Seguidament, els fills de la infanta Elena, Felip Juan Froilán i Victoria Federica, en aquest ordre, serien els següents a considerar per ocupar el tron.

Related Post

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *