Les aparents divisions entre el president d’Ucraïna, Volodymyr Zelensky, i el seu comandament militar cada vegada són més públiques, després d’un agre intercanvi d’opinions sobre la situació de la guerra amb Rússia.

Igor Zhovka, cap adjunt de l’oficina de Zelensky, ha condemnat aquest dissabte l’avaluació del cap militar ucraïnès que la guerra amb Rússia està en un «punt mort», aprofundint una disputa a Kyiv que ha augmentat els nervis sobre el suport occidental al conflicte .

Zhovka va respondre així a una entrevista amb el cap militar Valery Zaluzhny, que va declarar dimecres a The Economist que «aconseguim un nivell tecnològic que ens situa en un punt mort» i que «el més probable és que no es produeixi cap avenç profund i significatiu » a la guerra.

Estats Units anuncia noves sancions relacionades a Rússia per la guerra a Ucraïna
Zhovka va declarar a la televisió ucraïnesa que l’entrevista de Zaluzhny ja «haurà estat acuradament llegida, anotada i les conclusions tretes» pels russos. Va dir que havia rebut trucades dels seus homòlegs als països socis «en estat de pànic» preguntant si la guerra està realment en un punt mort, com descriu Zaluzhny.

«És aquest l’efecte que volíem aconseguir amb aquest article?», va dir Zhovka.

«Potser es tracta d’un pla estratègic molt profund, i aconseguim algun èxit d’aquesta manera. Però, per ser sincer, estic molt sorprès», va afegir Zhovka.

Les tensions es produeixen en un moment crucial de la guerra, en què la lenta contraofensiva de Kyiv i l’esclat de violència a l’Orient Mitjà fan témer que l’ajuda financera i militar d’Occident comenci a disminuir.

Zelensky també va discrepar de la valoració de Zaluzhnyi durant una roda de premsa amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dissabte, però va admetre que la gent està «cansada» després de 18 mesos de guerra al país.

“La gent està cansada. Tothom està cansat. Hi ha opinions diferents (…). Tothom és humà, independentment del seu estatus… Però això no és un punt mort. Ho subratllo una vegada més. parlat d’això. Això no és cap novetat», va dir Zelensky.

«Hem de reunir-nos tots i resoldre els problemes, treballar més amb els nostres socis en la defensa aèria, desbloquejar el cel i permetre als nostres nois emprendre accions ofensives. Això és el que hem de pensar. Només en això. No on serem demà , sinó ara», va dir Zelensky.

Zaluzhny també va exposar a la seva entrevista la seva visió del que Ucraïna ha de fer i el tipus de suport que necessita dels seus socis per sortir del punt mort.

Però la seva caracterització general del conflicte va aixecar celles a Ucraïna i va saltar els titulars internacionals. En una altra entrevista concedida per Zelensky a TIME, el president d’Ucraïna apareixia com una figura cada cop més aïllada.

Zelensky ha intentat insistir que Ucraïna pot assegurar una victòria militar absoluta.

«Ningú creu en la nostra victòria com jo. Ningú», va dir Zelensky a TIME, afegint que inculcar aquestes creences als aliats d’Ucraïna «requereix tot el teu poder, la teva energia».

«L’esgotament per la guerra s’estén com una onada. Es veu als Estats Units, a Europa», va dir Zelensky.

Va admetre que l’esclat de la guerra entre Israel i Hamàs va desviar l’atenció de la lluita d’Ucraïna contra Rússia i va complicar els esforços per mantenir l’entusiasme internacional per la lluita del seu país.

«Per descomptat que sortim perdent amb els esdeveniments de l’Orient Mitjà. La gent està morint i allà es necessita l’ajuda del món per salvar vides», va declarar Zelensky.

Va afegir a aquests comentaris durant el viatge de von der Leyen a Kyiv aquest dissabte.

«És obvi que la guerra a l’Orient Mitjà, aquest conflicte ens treu el focus. Crec que és un dels objectius de la Federació Russa… És un fet. Veiem els resultats», va afirmar Zelensky.

El dirigent ucraïnès va expressar anteriorment la seva solidaritat amb Israel després dels atemptats de Hamàs del 7 d’octubre, recomanant als líders mundials que «anin a Israel» i ofereixin suport al «poble que ha patit atacs terroristes».

Mentrestant, Ucraïna prossegueix la seva difícil contraofensiva contra les forces russes al sud i l’est del país.

Kyiv ha estat capaç d’assistir cops més reeixits a través de l’aire, i va dir que la seva força aèria va portar a terme atacs aeris reeixits en una drassana a la ciutat portuària oriental de Kerch a la península de Crimea ocupada per Rússia aquest dissabte.

El comandant de la Força Aèria d’Ucraïna, Mykola Oleschuk, va felicitar els pilots que van participar en els atacs en un missatge a Telegram.

Un funcionari rus va afirmar que l’objectiu era una drassana, però que les defenses aèries van fer caure els míssils. CNN no pot verificar de manera independent cap de les dues afirmacions.

El pont de Crimea, també conegut com el pont de Kerch, va ser tancat temporalment al trànsit durant dues hores aquest dissabte. Les autoritats russes no van proporcionar una raó per al tancament de la carretera a l’artèria vital que connecta la part continental de Rússia a la península ocupada.

Tim Lister, Svitlana Vlasova, Iúlia Kesaieva i Victòria Butenko, de CNN, van contribuir a la informació.

Related Post

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *