"Estam totalment listos": Ucrania es prepara per a nous atacs russ a la infraestructura energètica mentre s'acosta a l'hivern

(CNN) — Oleksandr Gindyuk està decidit a no deixar-se sorprendre si el subministrament elèctric torna a fallar aquest hivern. Quan Rusia va llançar oles d’atacs aeris contra la vermella elèctrica de Ucrania l’any passat provocant apagones, la seva esposa acabava de donar a llum a la seva segona hija.

«Fue bastante difícil», va dir a CNN Gindyuk, que viu amb la seva família als suburbios de la capital, Kíev. «No hay vida en nuestra casa si no hay electricidad. Sin electricidad, no tenemos agua, luz ni calefacción».

Va passar l’estiu preparant-se per a que Rússia repit la seva estratègia, que va ser dissenyada per sembrar el terror i fer la vida insostenible, privando als ucranianos de calefacción, aigua i serveis de salut. «Estem totalment preparats: tenim un generador diésel i una bateria potent de 9 kWh. No tenim miedo, estem preparats», va dir Gindyuk a CNN.

Mentre famílies com la de Gindyuk es preparaven per a la possibilitat d’un altre hivern fosc, Ucrania es va apresurar a reconstruir i protegir la seva infraestructura energètica fràgil.

A mesura que els dies s’acortan i les temperatures baixen, Rússia té una altra oportunitat d’intentar quebrar la resiliència ucraniana amb apagones severs. Pero este invierno, funcionarios de defensa y energía dicen que Ucrania está mejor preparada.

Amb les limitades defenses aèries ucranianes en funcionament l’any passat, Rússia pudo apuntar i atacar la red energètica fàcilment. Esta vegada, els atacs seran més difícils de dur a terme a cabo, segons el tema de la Inteligencia de Defensa de Ucrania, Vadym Skibitsky.

«Els rusos poden utilitzar una combinació d’armes de míssils i atacar vehicles aeris no tripulats (o drones). Definitivament no seran atacs tan primitius com els de l’any passat. A los rusos els resultarà difícil aconseguir un resultat; també ens estem preparant i entendint. com actua».

DTEK, la major empresa privada d’energia del país, ha passat els darrers set mesos restaurant la infraestructura, intentant augmentar la producció i reforçar les defenses en les seves instal·lacions a tota Ucrania.

«Restauram lo que se podía restaurar, compremos equips de respaldo e instalem defensas alrededor de las plantas de energía», va dir a CNN el director executiu de DTEK, Maxim Timchenk

Related Post

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *