(CNN Español) — El segon canvi d’horari a Espanya 2023 sol passar el darrer diumenge de mes d’octubre, just després de l’entrada de la tardor boreal. Des d’aquell moment, el país passa a l’anomenat horari d’hivern que ofereix unes hores addicionals de llum.

El canvi d’horari té com a objectiu aprofitar més les hores de llum durant l’hivern i reduir així la despesa energètica i alinear les jornades laborals dels països europeus.

A quina hora es canvia el rellotge?
El canvi d’horari es produirà dissabte a la matinada 28 al diumenge 29 d’octubre en què els rellotges s’endarreriran 60 minuts.
Aquella matinada, els espanyols dormiran una hora addicional, ja que el rellotge passarà de les 3.00 a. m. a les 2:00 a. m. El canvi a l’horari d’hivern fa que claregi i es faci fosc abans.

Recorda que els rellotges que estan en un dispositiu connectat a internet s’ajusten de manera automàtica, però a la resta hauràs de fer el canvi de forma manual.

A Espanya, els canvis d‟horari són regulats per una directiva del Consell de la Comunitat Europea. El bloc respecta les modificacions d’horari cada març i octubre, que tenen com a fi un aprofitament millor de la llum natural i, en conseqüència, un estalvi energètic.

Propers canvis d’horari
Segons el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) 2022-2026, els canvis d’horari per als propers tres anys seran:

2024: diumenge 31 de març i diumenge 27 d’octubre
2025: diumenge 30 de març i diumenge 26 d’octubre
2026: diumenge 29 de març i diumenge 25 d’octubre


La història dels canvis dhorari
Durant la Primera Guerra Mundial, països com Alemanya, la Gran Bretanya i els Estats Units van introduir l’horari d’estiu en un esforç per conservar energia. Segons la teoria, avançant els rellotges es pot esperar una hora més abans d’encendre la llum una tarda d’estiu. Un segle després, gairebé una quarta part de la població mundial avança els seus rellotges durant una part de l’any.

Pedro Sánchez accepta la petició del rei d’Espanya per intentar formar Govern
Això funciona, però poc. Segons un estudi metanalític internacional del 2017, hi ha un estalvi mitjà d’electricitat del 0,34% durant l’horari d’estiu.

Efectes dels canvis d’horari a la salut
El debat sobre els efectes dels canvis dhorari en les persones ha estat amplis. Mentre les autoritats continuen prioritzant els beneficis a l’estalvi energètic, els experts de son asseguren que canviar el rellotge és mala idea.

Segons especialistes de l’Acadèmia Nord-americana de Medicina del Son (AASM), els torns alteren els horaris de son i fan malbé la salut de les persones amb impactes significatius que inclouen danys a la salut cardiovascular, accident cerebrovascular i fibril·lació articular, errors de medicació, salut mental i accidents de trànsit.

A Viena, la capital d’Àustria, la mortalitat total va augmentar un 3% durant la setmana posterior a la transició de la primavera a l’horari d’estiu, segons un estudi recent de l’International Journal of Environmental Research and Public Health, que va analitzar dades del 1970 a 2018.

Una altra opinió en contra és la de l’especialista en somni del Centre de Medicina del Son de Standford, el Dr. Rafael Pelayo, que va afirmar que, des de la perspectiva d’aquesta ciència, “canviar els rellotges no té cap sentit”.

Això és perquè els nostres cossos triguen dies a adaptar-se a un horari de son alterat. “Encara que només estàs dormint una hora menys, es necessiten uns cinc dies per tornar a estar sincronitzat”, va dir Pelayo.

Related Post

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *